این هفته، توصیه سازمان جهانی بهداشت درباره نمک همراه با دستورالعملهای جدیدی منتشر شد که به مردم توصیه میکند نمک معمولی مورد استفاده در خانه را با جایگزینهای حاوی سدیم کمتر تغییر دهند. اما این جایگزینهای نمک دقیقا چه هستند؟ و چرا سازمان جهانی بهداشت این توصیه را میکند؟
توصیه به مصرف کمتر نمک چیز جدیدی نیست. این توصیه دهههاست که بخشی از دستورالعملهای بینالمللی و استرالیا بوده است. دلیل آن این است که شواهد به وضوح نشان میدهند که سدیم موجود در نمک، وقتی بیش از حد مصرف شود، میتواند به سلامتی ما آسیب برساند.
سدیم اضافی خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش میدهد که میلیونها استرالیایی (حدود یک نفر از هر سه بزرگسال) را تحت تأثیر قرار میدهد. فشار خون بالا (هیپرتانسیون) به نوبه خود خطر بیماری قلبی، سکته مغزی و بیماری کلیوی و سایر بیماریها را افزایش میدهد.
جزئیات مهم توصیه سازمان جهانی بهداشت درباره نمک
سازمان جهانی بهداشت تخمین میزند که سالانه ۱.۹ میلیون مرگ در سراسر جهان را میتوان به مصرف زیاد نمک نسبت داد. این سازمان توصیه میکند که روزانه بیش از ۲ گرم سدیم مصرف نکنید. با این حال، مردم به طور متوسط بیش از دو برابر این مقدار، حدود ۴.۳ گرم در روز، غذا میخورند.
در سال ۲۰۱۳، کشورهای عضو سازمان جهانی بهداشت متعهد شدند که مصرف سدیم در جمعیت را تا سال ۲۰۲۵، ۳۰ درصد کاهش دهند. اما کاهش مصرف نمک بسیار دشوار بوده است. بیشتر کشورها، از جمله استرالیا، تا سال ۲۰۲۵ به هدف سازمان جهانی بهداشت برای کاهش مصرف سدیم نخواهند رسید.
مشکل این است که خوردن نمک کمتر به معنای پذیرش طعم کمتر نمک است. همچنین نیاز به تغییراتی در روشهای تهیه غذا دارد. ثابت شده است که این درخواست از مردمی که در خانه غذا درست میکنند و برای صنایع غذایی بسیار زیاد است.
نمک غنی شده با پتاسیم
جایگزین اصلی نمک کم سدیم، نمک غنی شده با پتاسیم نامیده میشود. این نمکی است که در آن مقداری از کلرید سدیم با کلرید پتاسیم جایگزین شده است. پتاسیم یک ماده معدنی ضروری است که نقش کلیدی در تمام عملکردهای بدن دارد. محتوای بالای پتاسیم میوه و سبزیجات تازه یکی از دلایل اصلی مفید بودن آنها برای شماست. در حالی که مردم بیشتر از آنچه که باید سدیم مصرف میکنند، بسیاری از آنها پتاسیم کافی دریافت نمیکنند.
سازمان جهانی بهداشت مصرف روزانه ۳.۵ گرم پتاسیم را توصیه میکند، اما در کل، مردم در اکثر کشورها به میزان قابل توجهی کمتر از این مقدار مصرف میکنند. نمک غنی شده با پتاسیم با کاهش میزان سدیم مصرفی و افزایش میزان پتاسیم در رژیم غذایی برای سلامتی ما مفید است. هر دو به کاهش فشار خون کمک میکنند.
در آزمایشهای بزرگی در سراسر جهان نشان داده شده است که جایگزینی نمک معمولی با نمک غنی شده با پتاسیم، خطر بیماری قلبی، سکته مغزی و مرگ زودرس را کاهش میدهد. مطالعات مدلسازی پیشبینی کردهاند که تغییر در مصرف نمک غنیشده با پتاسیم، سالانه از صدها هزار مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی در چین و هند جلوگیری میکند.
مزیت کلیدی تغییر به جای کاهش مصرف نمک این است که نمک غنی شده با پتاسیم را میتوان به عنوان جایگزین مستقیم یک به یک برای نمک معمولی استفاده کرد. به نظر یکسان میرسد، برای چاشنی و در دستور العملها کار میکند و اکثر مردم تفاوت مهمی در طعم و مزه متوجه نمیشوند. در بزرگترین آزمایش نمک غنی شده با پتاسیم تا به امروز، بیش از ۹۰ درصد از مردم هنوز پس از پنج سال از این محصول استفاده میکردند.
چالشهایی کاهش مصرف نمک غنی شده با پتاسیم
اگر به طور کامل اجرا شود، این میتواند یکی از مهمترین توصیههایی باشد که سازمان جهانی بهداشت تاکنون ارائه کرده است. میلیونها سکته مغزی و حمله قلبی در سراسر جهان هر ساله با یک تغییر ساده در نحوه تهیه غذا قابل پیشگیری است. اما قبل از رسیدن به این نقطه، موانعی وجود دارد که باید بر آنها غلبه کنیم.
اول، مهم است که بین مزایا و خطرات تعادل ایجاد کنیم. به عنوان مثال، افرادی که بیماری کلیوی پیشرفته دارند، پتاسیم را به خوبی مدیریت نمیکنند و بنابراین این محصولات برای آنها مناسب نیست. این تنها بخش کوچکی از جمعیت است، اما ما باید اطمینان حاصل کنیم که محصولات نمک غنی شده با پتاسیم با هشدارهای مناسب برچسب گذاری میشوند.
یک چالش کلیدی این است که نمک غنی شده با پتاسیم مقرون به صرفهتر و در دسترستر باشد. تولید کلرید پتاسیم گرانتر از کلرید سدیم است و در حال حاضر نمک غنی شده با پتاسیم بیشتر به عنوان یک محصول بهداشتی با قیمت عالی به فروش میرسد.
اگر به دنبال آن هستید، جایگزینهای نمک ممکن است نمک کم سدیم، نمک پتاسیم، نمک قلب، نمک معدنی یا نمک لایت نیز نامیده شوند. بررسی منتشر شده در سال ۲۰۲۱ نشان میدهد که نمکهای کم سدیم تنها در ۴۷ کشور، عمدتا کشورهای پردرآمد، به بازار عرضه میشوند. قیمتها از همان نمک معمولی تا تقریبا ۱۵ برابر بیشتر بود.
یک زنجیره تأمین گسترده که کلرید پتاسیم با درجه غذایی بسیار بیشتری تولید میکند، برای امکان دسترسی بیشتر به محصول مورد نیاز است. و ما باید نمک غنی شده با پتاسیم را در قفسهها در کنار نمک معمولی ببینیم تا برای مردم آسان باشد که تغییر ایجاد کنند.
در کشورهایی مانند استرالیا، حدود ۸۰ درصد نمکی که میخوریم از غذاهای فرآوری شده تأمین میشود. دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت با اولویت ندادن صریح تغییر برای نمک مورد استفاده در تولید مواد غذایی کوتاهی میکند. سهامدارانی که با دولت برای تشویق جذب صنایع غذایی کار میکنند، برای به حداکثر رساندن مزایای سلامتی ضروری هستند.
__ تکنو دات مرجع اخبار تکنولوژی __