عوارض تتو؛ تتو زدن خطر ابتلا به سرطان رو افزایش میده
برای سالها، پشیمونی بدترین عارضه جانبی خالکوبی و تتو به حساب میومد. اما تحقیق جدید نشون میده که ممکنه چیزای خیلی بدتری هم وجود داشته باشه.
الان خالکوبی یه روش رایج برای نشون دادن شخصیت یا جشن گرفتن اتفاقات مهم زندگیه. ولی ما خیلی کم در مورد عوارض بلندمدت اون روی سلامتی میدونیم. تو اروپا طی ده سال گذشته مواد شیمیایی خطرناک تو رنگ خالکوبی مورد توجه قرار گرفته. همزمان، تحقیقات نشون داده که این رنگ که زیر پوست تزریق میشه، همونجا باقی نمی مونه.
بدن جوهر تتو رو یه چیز خارجی می دونه که باید پاک شه و تتو کردن باعث یه واکنش ایمنی میشه که باعث میشه بخش زیادی از ذرات جوهر تو غدد لنفاوی جمع بشه. اما آخرین قطعه پازل گم شده بود: جوهر تاتویی که تو سیستم لنفاوی رسوب می کنه چطور روی سلامتی آدم تأثیر میذاره؟
برای وصل کردن این نقاط، تو دانشگاه لوند سوئد یه مطالعه بزرگ انجام شده تا ببینیم آیا تاتو داشتن ممکنه خطر ابتلا به لنفوم بدخیم رو بیشتر کنه؟ این یه نوع نادر از سرطان که روی گلبول های سفید (لنفوسیت ها) تأثیر میذاره.
سوئد با وضعیتی که بیش از یک نفر از هر پنج نفر تتو داره، یکی از خالکوبی زن ترین کشورهای دنیاست. این کشور همچنین سابقه طولانی ای تو نگه داشتن ثبت احوال داره، برای مثال، ثبت ملی سرطان شامل همه کسایی میشه که تشخیص سرطان داشتن.
این تحقیق شامل همه کسانی تو سوئد میشد که بین سال های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۷ در سن ۲۰ تا ۶۰ سالگی به لنفوم مبتلا شده بودن. برای هر فرد مبتلا به لنفوم، سه نفر به طور تصادفی از همون جنس و سن ولی بدون لنفوم انتخاب شدن ( “گروه کنترل” که برای مقایسه استفاده میشن).
شرکت کننده ها به یه پرسشنامه در مورد چند عامل سبک زندگی پاسخ دادن و از کسایی که تتو داشتن در مورد اندازه تتو، سنشون تو اولین تتو و رنگ های تتو سوال شد. این مطالعه شامل ۵۵۹۱ نفر (۱۳۹۸ مورد و ۴۱۹۳ کنترل) بود.
توی این تحقیق متوجه شدن که افراد تتو شده نسبت به افراد بدون تتو، ۲۱ درصد خطر ابتلا به لنفوم بیشتری داشتن، البته بعد از در نظر گرفتن وضعیت سیگار کشیدن و سطح تحصیلات (که هر دو ممکنه با تتو کردن و ابتلا به لنفوم مرتبط باشن).
این نکته مهمه که لنفوم یه بیماری خیلی نادره و این افزایش خطر به یه ریسک پایه خیلی کم مربوط میشه. طبق گفته شورای ملی بهداشت و رفاه، از هر ۱۰۰ هزار نفر تو گروه سنی ۲۰ تا ۶۰ سال، ۲۲ نفر در سوئد تو سال ۲۰۲۲ به لنفوم مبتلا شدن.
اندازه مهم نیست!
تو این تحقیق ظاهرا سایز تتو مهم نبوده، بلکه زمان اون مهم بوده. یعنی اینکه چقدر از زدن تتو گذشته. ریسک برای تتوهای جدید (کمتر از دو سال) و تتوهای قدیمی (بیشتر از ده سال) بیشتر بوده.
این تحقیق به تنهایی نمیتونه بگه چه تتوهایی خوبه یا بد. البته باید بیشتر تحقیق بشه تا بتونیم نتیجه گیری کنیم. اما این تحقیق به ما میگه کسایی که تتو دارن باید حواسشون باشه که تتو ممکنه روی سلامتیشون تاثیر بذاره و اگه هر مشکلی داشتن که فکر میکردن بخاطر تتوئه حتما برن دکتر.
این روزا تتو خیلی طرفدار داره و به نظر میاد اینجوری بمونه. از اونجایی که مردم همچنان تتو میزنن، جامعه وظیفه داره که مطمئن بشه این کار تا جای ممکن ایمن انجام بشه.
واضحه که لازمه بیشتر درباره تاثیرات تتو روی سلامتی تحقیق بشه.