آیا اوتیسم در دو جنسیت یکسانه؟ علم چه میگه!
مغز ما تا دو سالگی، یه لایه بیرونی به اسم قشر داره که خیلی سریع کلفت میشه. بعد از اون، یه هرس کردن و مرتب کردن حسابی روی این سلولهای عصبی انجام میشه که بهش میگن “نازک شدن قشر مغز”.
تحقیقات جدید نشون داده که این فرآیند نازک شدن قشر مغز، تو بچههای اوتیستیکی با توجه به جنسیتشون، تفاوتهای مهمی داره.
تحقیقهای قبلی هم تغییراتی رو تو روند نازک شدن قشر مغز بچههای اوتیستیکی پیدا کرده بودن، ولی تا حالا تصویر کلی مبهم و نامشخص بوده. یه دلیلش هم اینه که تو تحقیقهای مربوط به اختلال طیف اوتیسم، معمولا دخترها رو در نظر نمیگرفتن و همینطور تحقیقات مربوط به رشد قشر مغز هم همینطور بوده.
دکتر نورداخل، متخصص اعصاب از دانشگاه کالیفرنیا دیویس میگه: «واضحه که بخشی از این تبعیض جنسیتی به خاطر کمتشخیصی اوتیسم تو دختراست. ولی این تحقیق نشون میده که موضوع فقط تشخیص نیست و واقعا یه سری تفاوتهای زیستی هم وجود داره.»
احتمالا نسبت واقعی خیلی پایینتره، ولی به ازای هر چهار تا پسر بچه که اوتیسم تشخیص داده میشه، فقط یه دختر بچه تشخیص میگیره. این موضوع این احتمال رو مطرح میکنه که جنسیت میتونه روی شکلگیری این اختلال تاثیر بذاره.
تو این تحقیق، هم بچههای اوتیستیکی بودن و هم بچههای معمولی. به این ترتیب تونستن ببینن که چه تفاوتهایی تو ضخامت قشر مغز با اوتیسم، تو هر گروه جنسیتی وجود داره (مثلا تفاوت بین دخترهای اوتیستیکی و غیر اوتیستیکی) و همچنین نتایج گروههای اوتیستیکی رو بر اساس جنسیتشون با هم مقایسه کنن.
تو این تحقیق، اسکن مغزی ۲۹۰ تا بچه اوتیستیکی (۲۰۲ پسر، ۸۸ دختر) و ۱۳۶ تا بچه معمولی (۷۹ پسر، ۶۰ دختر) رو بررسی کردن.
این اسکن ها تا چهار بار برای هر کودک، از سن ۲ تا ۱۳ سالگی جمع آوری شده تا تصویر دقیقی از رشد قشر مغز بچه ها رو از زمانی که قشر مغز در ضخیم ترین حالتشه تا زمانی که سریع ترین روند نازک شدن رو داره (معمولا حدود ۱۴ سالگی) ارائه بده.
تو سن ۳ سالگی، مناطق خاصی از قشر مغز – حدود ۹ درصد از کل سطحش – در دختران اوتیستیک نسبت به همسن و جنس بدون تشخیص، ضخیم تر بود. تو گروه پسرها، تو سن ۳ سالگی تفاوت قابل توجهی تو ضخامت قشر مغز بین بچه های اوتیستیک و غیر اوتیستیکی وجود نداشت.
تا سن ۱۱ سالگی، تشخیص تفاوت های قشر مغز بین جنسیت ها خیلی سخت تر شد. تمایزهای اصلی که تو این تحقیق کشف شد، فقط به شکل تغییرات تو قشر مغز در طول زمان قابل مشاهده بود.
کودکان دختر اوتیستیک نسبت به همتایان غیر اوتیستیک خود، تو دوران کودکی تو مناطق خاصی از مغز، نازک شدن سریعتر قشر مغز رو داشتن، در حالی که پسران اوتیستیک در کل نسبت به پسران غیر اوتیستیک نازک شدن کندتری داشتن.
این تغییرات تو کل مغز یکنواخت نبوده: فقط تو مناطق خاصی از قشر مغز که کمتر از ۵ درصد کل اون رو تشکیل میده، شامل شبکه هایی که برنامه ریزی و کنترل کارهای حرکتی، حفظ توجه و حل مشکلات رو انجام میدن، و همچنین “رادار” مغز که به ما کمک میکنه وقتی شرایط تغییر میکنه حواس مون رو به چیز دیگه ای معطوف کنیم.
تو مناطق دیگه، مثل شبکه لیمبیک، جایی که واکنش های رفتاری و احساسی شکل میگیره، نازک شدن قشر مغز تو پسران اوتیستیک نسبت به پسران غیر اوتیستیکی سریعتر و تو دختران اوتیستیک نسبت به دختران غیر اوتیستیکی کندتر اتفاق افتاده.
دلایل زیادی وجود داره که زیست شناسی یک فرد ممکنه با جنسیتی که در بدو تولد بهش نسبت داده شده ارتباط داشته باشه یا اون رو نشون بده، و این لزوما ثابت نیست: برخی ویژگی ها میتونن وابسته به کروموزوم X یا Y باشن، در حالی که برخی دیگه تحت تاثیر سطوح مختلف هورمون قرار میگیرن، یا حتی میتونن نتیجه نگرش های فرهنگی نسبت به جنس و جنسیت تعیین شده باشن که منجر به رفتارها و سبک زندگی های مختلف میشه.
بنابراین، در حالی که این مطالعه تفاوت های قابل مشاهده ای بین گروه های زن و مرد پیدا کرده، تحقیقات دقیق تری برای درک اینکه دقیقاً چطور این تفاوت ها به وجود میان و اینکه برای افراد ترنس، غیر باینری یا بیناجنسی که اوتیستیک هستن چه معنایی میتونه داشته باشه، مورد نیاز خواهد بود.
این ظرافت با توجه به اینکه بزرگسالان با جنسیت متنوع تا شش برابر بیشتر احتمال داره که اوتیستیک تشخیص داده بشن نسبت به بزرگسالان سیسجندر (کسانی که با جنسیت و جنس تعیین شده در بدو تولد خودشون رو همسان میدونن) اهمیت خاصی پیدا میکنه.
دکتر درک اندروز، محقق روانپزشکی از دانشگاه کالیفرنیا دیویس میگه: “ما معمولا فکر میکنیم که تفاوت های جنسی بعد از بلوغ بیشتر میشه. با این حال، رشد مغز در حدود سنین ۲ تا ۴ سالگی بسیار پویاست، بنابراین تغییرات کوچک در زمان بندی رشد بین دو جنس میتونه منجر به تفاوت های بزرگی بشه که بعدا همگرا میشن.”
“یادگیری بیشتر در مورد اینکه چطور تفاوت های جنسی در رشد مغز ممکنه با رشد اوتیستیک تداخل داشته باشه و منجر به نتایج رشدی متفاوتی در پسران و دختران بشه، مهمه.”