اولین تصاویر دنیای رادیویی کشف شد!
دانشمندا یه کشف باحال کردن! با یه تکنیک تنظیم جدید، تونستن اولین تصاویر واضح از دنیای رادیویی رو در محدوده فرکانسی ۱۶ تا ۳۰ مگاھرتز بهمون نشون بدن. گرفتن همچین تصویری تا حالا غیرممکن به نظر می رسید، چون تداخل جو زمین که بهش یونوسفر میگن، همه چی رو بهم می ریخت.
به قول یکی از این دانشمندا به اسم کریستین گرونفیلد، میشه این کشف رو به گذاشتن عینک تشبیه کرد که دیگه مجبور نیستی همه چی رو تار ببینی.
اینکه بخوایم با امواج رادیویی به فضا نگاه کنیم، کلا کار سختیه. امواج رادیویی طول موج خیلی زیادی دارن و به همین خاطر می تونن از جو زمین رد بشن، ولی از اونجایی که این سیگنالا معمولا خیلی ضعیفن و طول موج زیادی هم دارن، برای دریافتشون به آنتن های خیلی بزرگ احتیاجه.
خلاصه اینکه فرستادن یه تلسکوپ رادیویی به فضا اصلا بصرفه نیست و اکثر تلسکوپ های رادیویی روی زمین ساخته میشن. اما توی محدوده فرکانسی دکامتر، یعنی پایین تر از ۳۰ مگاھرتز، نمی تونستیم با جزئیات دقیق ببینیم اون بیرون چی خبره.
متهم همون یونوسفره که امواج رادیویی با فرکانس پایین رو پخش و پلا می کنه و نمیذاره درست به زمین برسن. الکترونای به هم ریخته تو یونوسفر باعث میشن که سیگنال رادیویی یه جور فاز بگیره که همه چی رو تار و مخدوش کنه. تازه، قاطی شدن الکترون ها و میدان های مغناطیسی تو یونوسفر باعث میشه امواج رادیویی بچرخن. نتیجه هم میشه همون تصاویر تار و محو.
این مشکل از همون اولای علم رادیو-اخترشناسی وجود داشته. اما سال ۲۰۰۴، یه گروه از اخترشناسا پیش بینی کردن که شاید بتونن با پروژه هایی مثل LOFAR به کیفیت تصویر خیلی بهتری برسن. LOFAR الان بزرگترین تلسکوپ رادیویی جهانه که می تونه پایین ترین فرکانس هایی که از زمین قابل رصده رو ببینه. ولی مشکل یونوسفر هنوز پا برجاست. پس گرونفیلد و همکاراش دنبال راهی گشتن که اثر این تداخل رو کم کنن.
روش اونها برای تنظیمات شبیه به اپتیک تطبیقی کار میکنه، که تلسکوپهای نوری رو با استفاده از یه ستاره راهنما برای اصلاح اعوجاجهای جوئی کمک میکنه. محققان از خود منابع رادیویی به عنوان اهداف تنظیمات استفاده کردن، با حساسیت و دقتی که یه کمیت (حدود ۱۰ برابر) بالاتر از مشاهدات قبلی دکامتری بود.
این تکنیک بی نقص نیست، خطوطی دور منابع رادیویی در تصویر جدید ساطع میشن؛ چون یونوسفر باعث میشه به نظر برسه که منبع داره تکون میخوره. تنظیمات، منبع رو با دقت بالاتری مشخص کرده، اما هنوز هم برخی از مصنوعات تأثیر یونوسفری باقی موندهن. این چیزیه که میشه تو کارهای بعدی اصلاحش کرد.
با این حال، فعلاً تلاشهای تیم نشون میده که دقتی داره که جزئیاتی رو آشکار میکنه که ما قبلاً هرگز ندیده بودیم. انتشار رادیویی با فرکانس بالا و پایین توسط فرآیندها و اجسام مختلفی ایجاد میشه؛ مطالعه خوشههای کهکشانی که ما فقط قبلاً تو امواج رادیویی با فرکانس بالا دیده بودیم، نشون داد که انتشار به طور مساوی توزیع نشده، بلکه یه الگوی لکهدار داره.
فورانهای سیاهچالههای خیلی دور هم امواج رادیویی با فرکانس پایین تولید میکنن، بنابراین تکنیک جدید به این معنیه که اخترشناسها ابزار بسیار بهتری برای درک جذب سیاهچاله در اوایل جهان دارن.
فعلا میدونیم که این تکنیک کار میکنه. محققان مشغول پردازش دادههای بیشتر هستن، به این امید که در نهایت کل آسمان شمالی دکامتری رو نقشهبرداری کنن. و، گرونولد اشاره میکنه که «البته، یه احتمالی وجود داره که در نهایت چیز غیرمنتظرهای رو کشف کنیم.»
__ تکنودات مرجع اخبار تکنولوژی __