ویروس آنفولانزای پرندگان به انسان سرایت کرد! متخصصان بهداشت به دنبال راه چاره
با شیوع آنفولانزای پرندگان در آمریکا، اولین گزارشهای ابتلا از حیوان به انسان شروع به پخش شدن کرده. متخصصان بهداشت نگران هستن که این ویروس جهش پیدا کنه و مستقیم بین آدما منتقل بشه.
تا حالا هیچ مدرکی برای این اتفاق وجود نداره، اما یه مطالعهی جدید داره روی واکسنایی که در حال حاضر برای محافظت از ما ساخته میشن، تمرکز کرده.
محققان ویروسشناس، فلاویو فاسین و دنیل پرز از دانشگاه جورجیا، تلاشهای فعلی برای آمادگی در برابر یه بیماری همهگیر انسانی با ویروسهای آنفولانزای پرندگان فعلی رو بررسی کردن و چند گزینهی امیدوارکننده برای ساخت واکسن پیدا کردن.
فاسین میگه: «این بررسی دقیق وضعیت واکسنهای آنفولانزای پرندگان برای انسانها نشون میده که واکسیناسیون همچنان مهمترین راه دفاع در برابر شیوع این ویروسهاست.»
تا زمانی که آنفولانزای پرندگان مستقیم از یه نفر به نفر دیگه منتقل نشه، واکسن به صورت انبوه تولید نمیشه، اما دانشمندان مشغول کامل کردن انواع مختلف داروهای محافظتی هستن که اگه نیاز شد، آماده باشن.
محققان توی مقالهشون نوشتن: «بررسی و استفاده از انواع مختلف واکسنها برای آمادگی در برابر بیماریهای همهگیر و کم کردن خطر ویروسهای آنفولانزای پرندگان، خیلی مهمه.»
فاسین و پرز روی واکسنهای غیرفعالشده که با استفاده از ویروسهای مردهی همون نوع آنفولانزا ساخته میشن، مطالعه کردن. این واکسنها توی آزمایشها، از جمله مطالعهای روی موشها با ویروس H5N1، نشون دادن که میتونن سطح بالایی از محافظت ایجاد کنن.
بعد هم واکسنهای زندهی ضعیفشدهی آنفلوانزا (LAIVs) هستن که از یه نوع ضعیف ویروس استفاده میکنن تا بدن رو برای مقابله با شکلهای شدیدتر آماده کنن. این واکسنها معمولا یه پاسخ ایمنی گستردهتر ایجاد میکنن و باز هم نتایج امیدوارکنندهای برای H5N1 دیدیم، از جمله یه مطالعه روی میمونها.
این تیم همچنین به انواع جدیدتر تکنولوژی واکسن، از جمله واکسنهای ذرات ویروسمانند (VLP) که سعی میکنن (به طور ایمن) ویروسهای واقعی رو تقلید کنن، و همچنین RNA پیامرسان (mRNA) که از قطعات mRNA برای هدایت سلولها به تولید پروتئینهایی که با ویروس مورد نظر مطابقت دارن، نگاه کردن.
اینجا هم نتایج اولیه امیدوارکنندهست و آزمایشهای محدودی هم روی افراد شرکتکننده انجام شده.
در حالی که جای هیچگونه سهلانگاری نیست، به خصوص با توجه به این که آنفولانزای پرندگان H5N1 نیمی از افرادی که مبتلا میکنه رو میکشه، تحقیقاتی که تا الان روی واکسن انجام شده، امیدوارکنندهست. استفاده از این واکسنها، در صورت لزوم، همچنان به همکاری بین کشورهای مختلف و سازمانهای متعدد نیاز داره که سازمان بهداشت جهانی داره روی اطمینان ازش کار میکنه.
فاسین میگه: «انواع فرعی H5N1، H7N9 و H9N2 ویروس آنفولانزای پرندگان یه تهدید دوگانه ایجاد میکنن، نه تنها باعث خسارات اقتصادی قابل توجهی به صنعت جهانی طیور میشن، بلکه به دلیل موارد مستند انتقال از حیوان به انسان و موارد ابتلا در انسان، یه نگرانی جدی برای بهداشت عمومی هم هستن.»