بالاخره مشخص شد چرا بعضی ها کرونا نگرفتند!
تحقیقات زیادی روی بیماری کووید-۱۹ انجام شده تا بفهمیم چرا بعضی از آدما حتی یه عطسه هم نمی کنن در حالی که کل دنیا رو زمین گیر کرده بود.
یه تیم تحقیقاتی تو انگلیس بالاخره با بررسی فعالیت های ژنتیکی تو بافت بینی و خون افراد مبتلا به کرونا، یه نوع واکنش ایمنی جدید کشف کردن که مثل یه سد دفاعی قوی عمل می کنه.
درسته که واکسن و دوز های تقویتی خطر مرگ و مشکلات جدی رو خیلی کم کردن، ولی نمی تونن جلوی ورود ویروس به بینی و سیستم تنفسی رو بگیرن.
برای اکثر آدما، این ورود ویروس باعث میشه یه هفته ای حسابی مریض باشن و آبریزش بینی، سرفه و درد بدن داشته باشن.
اما یه عده خیلی خوش شانس هستن که حتی متوجه نمی شن ویروس وارد بدنشون شده و هیچ علائمی رو تجربه نمی کنن. در واقع یه تعداد کمی از آدما هستن که تو کل این مدت کرونا حتی یه ذره هم مریض نشدن.
اینکه چرا بعضی ها از بقیه بهتر محافظت می شن تا حالا مشخص نبوده چون تحقیقات میدانی سخته چون نمی شه فهمید کی و کجا با ویروس برخورد داشتن.
برای همین، دانشمندا یه روش به اسم “چالش” رو امتحان کردن. تو این روش، ۳۶ نفر سالم بین ۱۸ تا ۳۰ ساله رو تو یه محیط آزمایشگاهی ایزوله کردن و بهشون به عمد یه دوز از ویروس ضعیف شده کرونا رو دادن.
نکته مهم اینه که ۱۶ نفر از این افراد اصلا واکسن نزده بودن و هیچ نشونه ای از ابتلای قبلی به کرونا نداشتن.
یکی از اعضای تیم تحقیق می گه: “این یه فرصت فوق العاده بود تا ببینیم واکنش ایمنی بدن تو افراد بزرگسال که سابقه کرونا ندارن، چطوریه. تو این محیط تونستیم عوامل دیگه مثل زمان ابتلا و بیماری های زمینه ای رو کنترل کنیم.”
بعد از اینکه ویروس رو به این افراد دادن، تا یه سال ازشون خون و نمونه های مخاطی بینی گرفتن و با یه روش خیلی دقیق به تک تک سلول ها نگاه کردن.
از این اطلاعات فوق العاده زیاد، محققان تونستن سه دسته بندی برای عفونت پیدا کنن: گذرا (موقتی)، پایدار (طولانی) و بی نتیجه (نا موفق).
تو گروه سوم بود که راز بدن برای اینکه اصلا کرونا نگیره رو کشف کردن.
وقتی تو اکثر آدما یه واکنش ایمنی تو خونشون علیه ویروس شکل می گیره، تو این داوطلبا یه واکنش خیلی سریع تر و خفیف تر تو بافت بینی دیده شد. این واکنش شامل فعال شدن یه نوع گلبول سفید به اسم “سلول تی غیر متغیر مرتبط با مخاط” (MAIT) و کم شدن گلبول های سفید التهابی بود که باعث می شد ویروس حتی قبل از اینکه جا خوش کنه، از بین بره.
محققان همچنین دیدن که تو سلول های بینی این افراد، یه ژن به اسم “HLA-DQA2” قبل از اینکه ویروس وارد بدن بشه، خیلی فعال بوده. این ژن قبلا هم با موارد ابتلا به کرونا بدون علامت یا با علائم خفیف ارتباط داده شده بود.
سرپرست این تحقیق می گه: “این نتایج یه نور جدید روی اتفاقات اولیه مهمی می اندازه که یا اجازه می دن ویروس جا بیفته یا خیلی سریع از بین برن. حالا ما درک خیلی بهتری از کل طیف واکنش های ایمنی بدن داریم و این می تونه به ساخت دارو و واکسن های جدیدی که از این دفاع طبیعی تقلید کنن، کمک کنه.”
درسته که برنامه های بهداشت عمومی تونستن جلوی بدترین حالت های همه گیری کرونا رو بگیرن، ولی هنوزم افراد آسیب پذیر تو جامعه هستن که ریسک مشکلات بلند مدت و حتی مرگ براشون وجود داره، مخصوصا با ویروسی که به راحتی پخش میشه و جهش پیدا می کنه.
اینکه بفهمیم بدن انسان چطور با حمله ویروس مقابله می کنه، نه تنها برای مبارزه با این بیماری که فعلا هست، بلکه برای بیماری های حتی خطرناک تر که تو آینده باهاشون روبرو می شیم، خیلی مهمه.