روزه گرفتن از ابتلا به سرطان جلوگیری میکند!
طبق یه تحقیق جدیدی که روی موش ها انجام شده، کم غذا خوردن و روزه گرفتن ممکنه به سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان کمک کنه.
تو این تحقیق که توسط یه تیم بین المللی انجام شده، دانشمندان مرکز سرطان Memorial Sloan Kettering تو نیویورک روی گلبول های سفید به اسم “سلول های کشنده طبیعی” (NK) موش ها مطالعه کردن.
سیستم ایمنی از این سلول ها برای مقابله با تهدیدهای بدن، از جمله سرطان و ویروس ها استفاده می کنه. برخلاف گلبول های سفید T که دنبال آنتی ژن های خاص می گردن، سلول های NK می تونن هر تهدیدی رو که قبلا باهاش روبرو نشدن رو هم نابود کنن. هرچی بدن بتونه بیشتر از این سلول های ایمنی رو به سمت تومور هدایت کنه، شانس زنده موندن بیشتر میشه.
مشکل اینجاست که سلول های NK وقتی تو محیط سرطانی قرار می گیرن، خیلی تحت فشار هستن.
دکتر جوزف سان، متخصص ایمنی شناسی از مرکز سرطان Memorial Sloan Kettering میگه:
“تومورها خیلی گرسنه هستن. اونها مواد مغذی ضروری رو جذب می کنن و یه محیط خشن پر از چربی درست می کنن که برای اکثر سلول های ایمنی مضره. چیزی که ما اینجا نشون میدیم اینه که کم غذا خوردن باعث میشه سلول های کشنده طبیعی طوری تغییر کنن که بتونن بهتر تو این محیط سرکوب کننده زنده بمونن.”
تو این تحقیق، موش هایی که سلول های سرطانی بهشون تزریق شده بود رو رژیم غذایی خاصی گذاشتن. اونا می تونستن به جز دو دوره ۲۴ ساعته که فقط آب می خوردن، تو بقیه زمان ها آزادانه غذا بخورن. قاعدتا تو این رژیم وزن موش ها کم نشد ولی قند خونشون پایین اومد و باعث افزایش اسیدهای چرب آزاد شد که سلول های NK از اون به عنوان یه منبع انرژی جایگزین استفاده می کنن.
مهم تر از همه، سلول های NK تو بدن موش ها تغییر شکل دادن و به جای گلوکز از اسیدهای چرب آزاد به عنوان انرژی استفاده کردن. انگار با تولید بیشتر “سایتوکینها” پروتئین هایی که به سیستم ایمنی بدن فرمان میدن کارش رو انجام بده، داشتن تقویت میشدن یا بهتر علیه سرطان آموزش می دیدن.
علاوه بر اون، سلول های NK تو کل بدن پخش شدن. خیلی از اونها به مغز استخوان رفتن، جایی که در معرض سطوح بالای “اینترلوکین ۱۲” قرار گرفتن. این پروتئین یه واکنش زیستی رو تحریک می کنه که به مبارزه با سرطان کمک می کنه.
دکتر ربکا دلکونته، متخصص ایمنی شناسی از مرکز سرطان Memorial Sloan Kettering میگه:
“با کنار هم قرار دادن این دو تا مکانیزم، می بینیم که سلول های NK از قبل آماده شدن تا تو تومور، سایتوکین بیشتری تولید کنن. و با تغییر سوخت و سازشون، بهتر می تونن تو محیط تومور زنده بمونن و خاصیت ضد سرطانی قوی تری پیدا می کنن.”
نویسنده های این تحقیق تاکید می کنن که هیچ رژیم کم غذا خوردنی نباید بدون مشورت با پزشک شروع بشه. چیزی که برای یه نفر مفیده، ممکنه برای یه نفر دیگه مضر باشه.
دکتر سان میگه:
“این یه سواله که جواب دادنش کلی پول توشه. سوالی که ما فقط با استفاده از روش های برچسب گذاری سلولی که تو این تحقیق استفاده کردیم، شروع به جواب دادنش کردیم.”
در مورد این تحقیق هم هنوز خیلی زوده و لازمه که روی انسان ها هم آزمایش بشه. سوالای زیادی باقی مونده، مثلا اینکه آیا همه سلول های NK تو طول عمرشون همین تغییر رو می کنن یا نه.