روزها طولانی تر از قبل میشن؛ چرخش هسته زمین داره آروم تر میشه!
تحقیقات جدید نشون میده که از سال ۲۰۱۰ سرعت چرخش هسته داخلی زمین کم شده. این چرخش کندتر که بهش «برگشت به عقب» هم میگن، احتمالا باعث بشه چرخش کل زمین هم کمی آروم تر بشه و روزهامون یه ذره بلندتر بشه.
این بخش داغ و مرکزی زمین یه تیکه توپ شکل از آهن و نیکله که حدود ۵ هزار کیلومتر زیر پامونه. دورش رو هم یه لایه داغ از فلزات مذاب (مثل همونایی که تو هسته هستن) گرفته که بهش «هسته خارجی» میگن. بیرون اون هم یه لایه سنگی نرم به اسم « گوشته » و بعد هم پوسته زمین قرار دارن. کل زمین می چرخه، ولی هسته داخلی میتونه به خاطر مایع بودنِ هسته خارجی، با سرعت کمی متفاوت از گوشته و پوسته بچرخه.
از حدود ۴۰ سال پیش که دانشمندا شروع کردن به نقشه برداری از لایه های داخلی زمین با استفاده از اطلاعات دقیق زلزله ها، دیدن که چرخش هسته داخلی یه ذره از گوشته و پوسته زمین سریع تره. اما تحقیق جدیدی که تو مجله Nature چاپ شده نشون میده که از سال ۲۰۱۰ چرخش هسته داخلی داره کم میشه و الان کمی کندتر از لایه های بیرونی زمین می چرخه.
یه نفر به اسم آقای ویدال که زمین شناسه میگه: «وقتی برای اولین بار سیگنال های زلزله رو دیدم که نشون دهنده این تغییرات بود، گیج شدم. ولی بعد از اینکه دو تا دسته دیگه از اطلاعات رو هم دیدیم که همین الگو رو نشون میدادن، دیگه مطمئن شدیم.»
اگر چرخش هسته داخلی همچنان کند بشه، کشش گرانشی اون میتونه باعث بشه لایه های بیرونی زمین هم آروم تر بچرخن و در نتیجه طول روزهامون یه ذره بیشتر بشه. البته این تغییرات احتمالا در حد هزارم ثانیه است که به گفته آقای ویدال، اصلا قابل حس کردن نیست. پس احتمالا لازم نیست ساعت هامون رو به خاطر این تغییر کوچیک، تنظیم کنیم، خصوصا اگه این یه تغییر موقتی باشه.