گریپ فروت، این میوهٔ پرخاصیت، در عین حال که فواید بیشماری برای سلامتی انسان دارد، اما تداخل دارویی گریپ فروت نیز وجود دارد که میتواند با برخی از داروها تداخل ایجاد کند و مشکلاتی را به وجود آورد. این تداخل به دلیل وجود ترکیباتی خاص در گریپ فروت به نام فورانوکومارینها است.
این ترکیبات میتوانند سطح داروها در خون را به طور خطرناکی افزایش یا کاهش دهند و در نتیجه اثربخشی آنها را مختل کنند یا عوارض جانبی جدی ایجاد کنند. این مسئله به حدی جدی است که به افرادی که داروهای خاصی مصرف میکنند، اغلب توصیه میشود از مصرف گریپ فروت و برخی دیگر از مرکبات خودداری کنند.
روشهای مفید برای مقابله با تداخل دارویی گریپ فروت
تحقیقات جدید، روند مفیدی را درباره تداخل دارویی گریپ فروت ایجاد کرده است. تیمی از محققان در مرکز آتشفشانی اسرائیل، با هدف یافتن راه حلی برای این مشکل، به بررسی ژنهای مسئول تولید فورانوکومارین در مرکبات، به ویژه گریپ فروت و پوملو، پرداختند. آنها موفق به شناسایی خوشهای از ژنها در خانوادهٔ دیاکسیژناز وابسته به ۲-اکسوگلوتارات (۲OGD) شدند که نقش کلیدی در تولید این ترکیبات دفاعی گیاهی ایفا میکنند.
این کشف، دریچهای جدید به سوی مهندسی ژنتیک گریپ فروت و پوملو بدون فورانوکومارین میگشاید. جالب است بدانید که سایر مرکبات مانند پرتقال و نارنگی به طور طبیعی این ترکیبات را تولید نمیکنند.
یورام ایال، گیاهشناس مرکز آتشفشانی، در این باره میگوید: این تحقیق به ما کمک میکند تا درک کنیم چرا میوهٔ برخی از گونههای مرکبات، فورانوکومارین تولید میکنند و نشان میدهد که چگونه پرورشدهندگان و محققان میتوانند گونههای مرکبات بدون فورانوکومارین را تولید کنند.
تیم تحقیقاتی برای شناسایی خوشهٔ ۲OGD از ترکیبی از تکنیکها از جمله تجزیه و تحلیل DNA و RNA، مقایسهٔ ژنها و اصلاح نژاد بین میوهها برای برجسته کردن تغییرات در تولید فورانوکومارین استفاده کردند.
نتایج این تحقیقات نشان داد که ژنهای مختلف در خوشهٔ ۲OGD مسئول تولید این ترکیبات در بخشهای مختلف گیاه (مانند برگها و ریشهها) یا در شرایط مختلف هستند. به نظر میرسد که یکپارچگی یک ژن به ویژه، Cg2g000710، در تولید فورانوکومارینها بسیار حیاتی باشد.
علاوه بر این، به نظر میرسد توالی خاصی از DNA به نام توالی درج ۶۵۵ پایه، فعالیت ژن Cg2g000710 را در مرکبات بدون فورانوکومارین مختل میکند. به گفتهٔ محققان، این پدیده ممکن است به دلیل تکامل این گیاهان در طول زمان رخ داده باشد.
محققان در ادامهٔ تحقیقات خود، تجزیه و تحلیل توالیهای ژنومی و رونویسی Cg2g000710 و ارتولوگهای آن را انجام دادند و دریافتند که یک چارچوب خواندن دستنخورده در رونویس برگ گریپ فروت هادسون و در ژنوم پوملو وجود دارد. در مقابل، این رونویس به طور کامل در رونویس نارنگی Ora وجود نداشت.
اگرچه این مباحث در سطح تخصصی زیستشناسی مطرح میشوند، اما نکتهٔ کلیدی این است که برای اولین بار، فرایند تولید فورانوکومارین در مرکبات به طور دقیق ترسیم شده است. اگرچه محققان در این مرحله تلاشی برای تولید گریپ فروت بدون فورانوکومارین انجام ندادهاند، اما اکنون دانش و ابزارهای لازم برای تحقق این هدف در دسترس است.
این دستاورد میتواند به پیشگیری از عواقب بسیار جدی تداخلات میوه و دارو کمک کند. البته، تحقیقات بیشتری برای بررسی چگونگی تولید این مرکبات تغییریافته بدون اینکه به شدت طعم آنها را تحت تأثیر قرار دهد یا اثرات مضر دیگری را معرفی کند مورد نیاز است. به عبارت دیگر، هدف نهایی، تولید گریپ فروتی است که تمام فواید تغذیهای خود را حفظ کند، اما فاقد ترکیباتی باشد که با داروها تداخل ایجاد میکنند.
محققان در پایان مینویسند: کار ما مبنایی را برای اصلاح نژادهای مرکبات با کمک نشانگر یا مبتنی بر ویرایش ژنوم در آینده فراهم میکند که برای مصرف توسط جمعیت بزرگ و رو به رشد انسان وابسته به استفاده از داروهای تجویزی ایمن خواهد بود. این یافتهها، نویدبخش آیندهای روشنتر برای افرادی است که به طور همزمان از دارو و فواید گریپ فروت بهرهمند شوند.
__ تکنو دات مرجع اخبار تکنولوژی __