بیخوابی شبانه رو با غذا های فرآوری شده بدتر نکن
میدونید که غذا های فوق فرآوری شده (UPF ها) چقدر برای سلامتی ضرر دارن؟ خطر ابتلا به بیماری قلبی و دیابت رو بالا میبرن و حالا یه مطالعه جدید هم نشون داده که ممکنه باعث بی خوابی شبانه هم بشن.
UPF ها همون غذا های آماده و بسته بندی شده ای هستن که برای خوشمزه تر شدن یا تولید انبوه و ماندگاری بیشتر، کلی تغییرشون دادن. این ها با غذا های طبیعی مثل میوه و سبزیجات که تقریبا به همون شکلی که هستن عرضه میشن فرق دارن.
محققان دانشگاه سوربن پاریس نورد فرانسه توی یه مطالعه روی ۳۸۵۷۰ نفر، رژیم غذایی و عادات خوابشون رو بررسی کردن.
ماری پیر سنت اونژ، متخصص تغذیه و خواب از دانشگاه کلمبیا میگه:
“حالا که غذاها بیشتر و بیشتر فرآوری میشن و مشکلات خواب هم بیشتر شده، مهمه که ببینیم رژیم غذایی چه نقشی توی کیفیت خواب داره.”
اونژ و همکاراش بعد از اینکه عوامل دیگه مثل سن، جنس، سبک زندگی، کیفیت رژیم غذایی و سلامت روان رو در نظر گرفتن، یه نتیجه جالب پیدا کردن: هر چی UPF بیشتر مصرف بشه، خطر بی خوابی شبانه هم بیشتر میشه.
تو این مطالعه، شرکت کنندگان به طور میانگین ۱۶ درصد از کالری روزانه شون رو از UPF ها دریافت میکردن. ۱۹.۴ درصد این افراد هم علائم بی خوابی شبانه داشتن و مشخص شد که تو رژیم غذاییشون UPF بیشتری هم هست.
جالبه که این ارتباط تو مردها قوی تر هم بود.
البته این مطالعه فقط یه عکس در زمان خاصی رو نشون میده و به گزارش خود افراد هم تکیه کرده. ولی تعداد زیاد شرکت کنندگان نشون میده که این یه موضوع مهمه که باید بیشتر روش تحقیق بشه.
پائولین دوکوئین، اپیدمیولوژیست از دانشگاه سوربن پاریس نورد میگه:
“یادمون باشه که این فقط یه مطالعه مقطعی بود و نتونستیم بفهمیم که کدومشون اول بوده، غذا یا بیخوابی.
با این حال، این مطالعه اولین تحقیقی بود که تو این زمینه انجام شد و به اطلاعات ما درباره UPFها اضافه کرد.”
با توجه به تحقیقات قبلی و رابطه ثابت شده بین رژیم غذایی و خواب، شاید تعجب آور نباشه که UPF ها هم روی خطر بی خوابی شبانه تاثیر میذارن.
همین محققان قبلا دیده بودن که رژیم غذایی مدیترانه ای میتونه خطر بی خوابی رو کم کنه، پس میشه گفت این مطالعه جدید یه جنبه دیگه از این رابطه رو نشون داده.
هنوز نمیدونیم چرا این اتفاق میفته. شاید به خاطر اینه که UPFها کالری خیلی زیادی دارن و باعث افزایش وزن میشن. ولی برای فهمیدن اینکه این غذاها دقیقا چه جوری باعث بی خوابی میشن، به تحقیقات بیشتری نیاز داریم.
محققان تو مقاله شون میگن:
“تحقیقات اپیدمیولوژیک آینده نگر، بالینی و تجربی میتونه بهمون کمک کنه تا بفهمیم که این رابطه دقیقا چه جوری کار میکنه و چه عواملی باعثش میشن.”