آیا گلها باهم حرف میزنند؟! | زبان رمزی گلها
تصور کنید یه گل علف هرز به اسم میله طلایی بلند میتونه بفهمه که همسایش داره توسط یه جونده جویده میشه!
دانشمندان میگن این گلها با استفاده از یه نوع “زبان رمز” که از مواد شیمیایی و نور تشکیل شده، به هم خبر خطر میدن.
وقتی یه لارو سوسک شروع به خوردن برگ های میله طلایی میکنه، گل یه سری مواد شیمیایی به اسم VOC منتشر میکنه. این مواد مثل یه علامت خطر برای بقیه میله طلاییهای دور و بر عمل میکنه و بهشون میگه که خطر حمله سوسک وجود داره.
علاوه بر این، میله طلایی مورد حمله، نور قرمز برگ هاش رو هم تغییر میده که این نور هم برای بقیه قابل تشخیصه.
جالبه که فقط میله طلاییهای فامیل و همسایه میتونن “زبان” هم رو متوجه بشن و از این هشدار خطر استفاده کنن.
در جواب این هشدار، میله طلایی های دیگه یه سری کار هایی برای دفاع از خودشون انجام میدن. مثلا سریعتر رشد میکنن، مواد شیمیایی ضد حشره تولید میکنن و یا حتی ممکنه شکل ظاهری برگهاشون رو تغییر بدن تا برای سوسکها کمتر جذاب باشن.
دانشمندان میگن این رفتارها نشون میده که میله طلاییها میتونن اطلاعات محیط رو درک کنن، بر اساس اون تصمیم بگیرن و برای آینده برنامهریزی کنن.
البته اینکه میشه به این رفتارها “هوش” گفت یا نه، هنوز بین دانشمندان بحثه.
بعضیها معتقدن که گیاهان چون سیستم عصبی مثل حیوانات ندارن، پس نمیتونن واقعا باهوش باشن.
اما کسِلر و مولر، که روی این موضوع تحقیق کردن، میگن که هوش فقط به یه مدل خاص محدود نمیشه و گیاهان هم به نوع خودشون باهوش هستن.
اونا میگن که میله طلاییها میتونن محیط اطرافشون رو به طور دقیق بو بکشن و حتی سلولهای تکتک برگهاشون هم این توانایی رو دارن.
به نظر این دو دانشمند، گیاهان یه جور شبکه ارتباطی دارن که از طریق سیگنال های شیمیایی کار میکنه و بهشون اجازه میده بدون داشتن مغز، با هم در ارتباط باشن و به خطرها واکنش نشون بدن. ️
هنوز چیزهای زیادی هست که در مورد نحوه عملکرد این شبکههای ارتباطی گیاهی نمیدونیم، اما تحقیقات جدید نشون میده که دنیای گیاهان خیلی پیچیدهتر و شگفتانگیزتر از چیزیه که تا حالا فکر میکردیم.